• 27.11.2017
  • 1894

KADINA ŞİDDET VE İSLAM’DA KADININ YERİ KONULU SEMİNER

KADINA ŞİDDET VE İSLAM’DA KADININ YERİ KONULU SEMİNER

"Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü" nedeniyle Tokat Belediyesi Karşıyaka Hanımeli Kültür Merkezi’nde kadınlara, ‘İslam’ın kadına verdiği önem ve kadının değeri’ ile kadına yönelik şiddetin tanımı ve şiddet türleri anlatıldı.

Hanımlara her platformda ayrıcalık tanıyan Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu’nun hanımlara yönelik projeleri arasında yer alan Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezleri, bir yandan eğitim, kültür gibi faaliyetlerini sürdürürken bir yandan da hanımlar için çeşitli konferans ve seminerlere ev sahipliği yapıyor.

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü" nedeniyle Tokat Belediyesi Karşıyaka Hanımeli Kültür Merkezi’nde kadınlara seminer verildi. Seminere konuşmacı olarak katılan Tokat İl Müftülüğü’nden Hacer Şahin, ‘İslam’ın kadına verdiği önem ve kadının değeri’ konusunda konuşurken Avukat Hülya Altunsoy ise kadına yönelik şiddeti hukuki boyutlarıyla ele aldı.

Karşıyaka Hanımeli Kültür Merkezi Müdiresi Seher Delen’in hoşgeldin konuşmasının ardından Hacer Şahin, İslam’ın kadına verdiği değeri anlattı. Avrupa’da 1700’lü yıllara kadar kadının ruhu var mı yok mu, ya da kadın insan mı değil mi bunun tartışmasının yapıldığını, Çin’de kadının insan yerine konup isim bile verilmeyerek sayıyla belirtildiğini anlatan Şahin, Âlemlere rahmet olarak gönderilen peygamberimiz Hz. Muhammed ile gelen dinde kadının yeri ve değeri üzerine şunları söyledi: Kadın da aynı erkek gibi Allah’ın bir kuludur. Allah katında sorumludur. İyilikler yaptıysa cennete, kötülükler yaptıysa cehenneme gidecektir. Bunun kuralını koyan rabbimizdir. Cenab-ı hak katında kadın da erkek de kul olarak eşittir. Peygamberimiz Hz. Muhammed, hadisi şerifinde ‘Sizin en hayırlınız kadınlarına karşı en iyi davrananızdır” buyuruyor. Kadından yana pozitif ayrımcılık Peygamber Efendimizin hayatından bize gelenler. Bugün kadına yönelik şiddeti konuşuyorsak, geceleri yastığında ağlayarak uyuyan kadınlar varsa biz yeteri kadar peygamberimizi tanımıyoruz. Müslüman toplumumuzda camiye gideni de gitmeyeni de, namaz kılanı da kılmayanı da kadının değerini bilmiyorsa, biz dinimizi bilmediğimizden” diye konuştu.

Konuşmasına "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü"nün tarihçesine değinerek başlayan Avukat Hülya Altunsoy, kadına yönelik şiddete ve şiddetin arka planda bırakılan türlerine değindi. Şiddetin sadece fiziksel şiddetten ibaret sayılmasının dahi kadınlara yapılmış bir haksızlık olduğunu, görsel reklamlarda kadın bedeninin kullanılmasının, sanat adı altında kadının meta olarak kullanılmasının da kadına yönelik birer şiddet olgusu olduğunu ve bunların önlemesi için çaba sarfedilmesi gerektiğini belirten Avukat Altunsoy, “Ülkemizde aslında kadınları korumak için kanunlar son derece yeterlidir. Daha önceki yıllarda bu kanunlar bize özgü nedenlerle yeterince uygulanamamaktayken ülkemizde son yıllarda gerçekleştirilen düzenlemelerle kadına yönelik şiddetle mücadele, kadın-erkek fırsat eşitliği ve kadının insan hakları konusunda ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir. Yasal alanda gerçekleştirilen gelişmelerin uygulamaya geçmesi ve bu mücadelenin tam olarak başarıya ulaşması için en önemli adımlardan biri, kadına yönelik şiddet konusunda toplumda farkındalık yaratılması ve topyekün bir zihniyet dönüşümünün gerçekleştirilmesidir. Zihniyet dönüşümü belki uzun vadeli bir çözüm ama kesin çözüm de bu. Bu çözümü de 7 den 77 ye tüm vatandaşlarımızla şiddetin karşısında durarak gerçekleştirebiliriz. Zihniyet dönüşümünü gerçekleştiremeden salt yasalarla yaptırıma kavuşmak mümkün değil” diye konuştu.

Programa katılan bayanlar ise, bu güzel ve anlamlı programı düzenledikleri için Tokat Belediyesi Karşıyaka Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi’ne ve göreve geldiği günden itibaren hanımlara değer katacak projeleri bir bir hayata geçirerek hanımlara bu imkânı sunan Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu’na teşekkür ettiler.

Diğer Fotoğraflar